Vízre telepített napelemparkok

Nemrégiben olvastam a Chikanplanets oldalon , hogy sok helyen alkalmazzák a vízre telepített napelemeket . Két szempontot is fel tudok sorolni , hogy mért jó ez . Egyrészt több területet tudunk kihasználni másrészt lelassítjuk így a víz elpárolgását . Vízre telepített napelemek

A kép forrása : Youtube

A Japánban lévő Yamakura Dam-i vízen lévő naperőmű !

A cikk szerint a legelterjedtebb vízi naperőművek Ázsiában vannak ahol sok a kihasználatlan vízterület .Thaiföldön található az egyik legnagyobb ilyen naperőműfarm amely megközelítőleg 70 focipályányi helyet foglal el és 45 MW energiát termel . A napelemeket természetes módon hűti a víz . A Thaiföldi erőmű így 15% -al hatékonyabb mint a szárazföldi erőművek . Dél Koreában is van egy hasonló nagyságú 41 MW energiát termelő naperőmű .

Elsősorban víztározókban épültek az erőművek és ezért a tulajdonosok is jól jártak a plusz bevételekkel . Plusz , ügye ahogy fentebb megjegyeztem lassabban párolog a víz és kevésbé algásodik is . A blog kitér arra is , hogy hazánkban is nagy lehetőségek rejlenek a technológiában de nem ismerjük még a megvalósításának kulcsát . A VG.hu szerint 1.5 millió Kwh energiát tudnánk termelni a kihasználatlan vizeinken . Elhagyott bányatavakon , víztározókon stb.

Saját elméletem szerint valami hasonló módszerrel oldhatnánk meg mint a Maldív szigeteki úszóváros esetében . Hatalmas betontömböket raknánk a vízfenékre és oda tudnánk erősíteni a felszínen egymáshoz rögzített napelemeket . Így a betontömbökhöz erősített napelemeknek fix helyük lenne . Az árambetáplálás pedig szerintem nem lenne probléma , főleg ha egy vízerőmű is van a közelben .

Vízre telepített napelemek

A technológiának nincs hosszútávú tapasztalata de a rövid távú tapasztalatok szerint bőven megéri a befektetett pénzt . Reméljük mihamarabb nálunk is beindul ennek a víznaperőmű technológiának a használata !

Forrás : chikansplanet

Mennyire tetszett a cikk ?

Kattintson a csillagra az értékeléshez !

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Még nem szavaztak. Lehetsz te az első !

You may also like...