A meditáció – belső nyugalom és jólét az életünkben

Maga a meditáció ha röviden kívánjuk megfogalmazni akkor, az elmélyült belső figyelem és a tudatosság gyakorlata . Nagyban hozzájárulhat a mentális,érzelmi és fizikai jóléthez is . A manapság tapasztalható nagy stressz és a sok aggodalom miatt egyre többen választják ezt a lelki gyakorlatot . Ez által teremtik meg maguknak azt az időt és teret , amely elvezet a belső harmóniához és feltöltődést is eredményez . A gyakorlat számos forma és technika alapján végezhető de összességében gyűjtöttük össze azokat amely mindegyikre jellemző ! A légzés figyelése – A figyeljünk arra,hogy hogyan lélegzünk. Ügyeljünk a mély és nyugodt légzésre . Ez segít a jelen pillanatban lenned és megnyugtatja az elmédet . A tudatosság növelése – A lelki gyakorlat folyamán egyfajta megfigyelőként vegyünk részt abban , hogy nézzük a gondolatok felbukkanását és elmenetelét ,és mindezt anélkül,hogy mi gondolkodnánk . Csak figyelj és így leszel éber . Érzelmek és érzetek is felbukkannak , ezekkel is csak megfigyelési munkánk van . Külső megfigyelőként nem merülünk bele és nem ragadtatjuk el magunkat . A jelen pillanatban való tartózkodás– A helyesen elvégzett gyakorlat előbb vagy utóbb elhozza azt is, hogy már nem vagy a múltban sem a jövőben , csak a jelen lesz számodra . Mindehhez idő és türelem szükséges .

Illusztráció ! A kép forrása : Pexels

Meditáció- Az előnyei és hatásai

Ha rendszeresen végzed a gyakorlatokat akkor annak hatásai is lesznek . Nézzünk néhányat ezek közül is . Csökken a stressz– A meditáció teljesen kikapcsolhatja a gondolatokat,érzeteket és nyugalmat hoz az életedbe . Jobb lesz a koncentrációs képességed– A gyakorlatozás folyamán amikor csak figyelsz akkor gyakorlatilag erre az egy feladatra koncentrálsz . Ezt a képességet jól hasznosíthatod a munkahelyeden vagy a tanulmányaid folytatásánál is . Érzelmi egyensúly– A lelki gyakorlatozás folyamán megtanulhatod ezt is, hiszen külső megfigyelői pozícióban te vagy az irányító . Fizikai egészség- A test rendszerint a lelki problémák miatt szokott megbetegedni . A rendszeres gyakorlatozással viszont csökkenhet a vérnyomásod , erősödhet az immunrendszered és jobban is tudsz aludni . ( Viszont az orvos által előírtak szerint cselekedj ezentúl is !!! )

Hogyan lássunk neki

Olyan tulajdonságokat kell először is elsajátítanunk mint a türelem és az állhatatosság. Lehetsz fokozatos és így az első alkalmaid lehetnek 5-10 percesek és ezt növelheted később . Kezdetben fontos a nyugodt és csendes környezet , ez majd amikor gyakorlott leszel már minden helyzetben tudsz majd meditálni .

Üljünk le kényelmesen és csukjuk le a szemünket de ha ez kényelmetlen akkor a nyitott szemünkkel fókuszáljuk egy pontra . Kezdjük el figyelni a légzésünket . Lélegezzünk nyugodtan be és ki és erre ügyeljünk, hogy rendben menjen . Ahogy felbukkannak a gondolatok,érzetek és érzelmek csak engedjük menni őket . Vigyük vissza a gondolatunkat a légzés figyelésre . Próbáld meg azt,hogy kitartasz az általad meghatározott ideig művelni ezt . Idővel egyre tovább fog menni .

Az öntözködési tippekről írt cikkünk is érdekelheti !

Mennyire tetszett a cikk ?

Kattintson a csillagra az értékeléshez !

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Még nem szavaztak. Lehetsz te az első !

You may also like...