A Fekete Rák hadművelet: túlélés a jégen

A tetovált lány-filmekből jól ismert Noomi Repace neve garancia arra, hogy csak valami jó várhat ránk a cím mögött. A Jerker Virdbort azonos című regénye alapján készült film a Netflix méltán kedvenc darabja, hiszen akció, némi titok, izgalom és látvány egyaránt jelen van benne. Az egyébként háborús filmben nem sokkal többet tudunk meg az ellenségről, mint azt, hogy nyerésre áll, és a fontos küldetésen múlik az, miként alakul a jövő. Fekete rák hadművelet !

A kép forrása Netflix előzetes

In medias res

A történet nem sokat vár azzal, hogy belecsapjon a közepébe, így már az elején megtudjuk, hogy főhősünk, Caroine elveszíti lányát a háborús konfliktus kezdetén. Innentől minden lépésével meg akarja találni Vanját. A remény akkor csillan fel számára, amikor egy titkos küldetésre küldik rögtönzött társaival együtt. Ötödmagával indul útnak, méghozzá speciális korcsolyákkal felszerelve, idegen, fagyos vizeken keresztül. Már ez felkelti a nézőben a kíváncsiságot, mert nem mindennapi a környezet, és a környék sem. A küldetés egyértelmű: el kell juttatniuk egy csomagot a célba, és így azonnal megváltozik a háború kimenetele- s nem utolsó sorban találkozhat lányával is Caroline, aki az úti célnál várja őt.

Fekete rák hadművelet : A cél szentesíti az eszközt?

A Fekete Rák hadművelet elsősorban nem lövöldözésben gazdag akciófilm, persze ilyesmi is akad benne. A lényeg inkább a csapattagok közötti kapcsolatról, a bizonytalanságról, a bizalom hiányáról, és persze az idővel futott versenyben rejlik. A hideg és a jeges környezet már alapból megadja azt a feszültséget, amitől nagyon is nézhetővé válik a film. Noomi Rapece kifejezetten erős alakítást nyújt a filmben, és még a néző is minden tettét megmagyarázza azzal, hogy közben ott a végső, jó cél, hogy újra viszontlátja majd lányát. A történet kapcsán joggal merül fel a nézőben, hogy a cél vajon tényleg szentesíti az eszközt? A háború gyilkos hangulata, a félelem és a túlélési ösztön egyaránt helyet kapnak a svéd alkotásban.

A főhős morális problémája, a filmben végig jelen levő feszültség teljesen a hatása alá vonja a nézőt. Már-már azt hihetnénk, hogy végre egy kivételes alkotás, ahol nem a szembenálló felek nemzeteinek megnevezésén van a hangsúly. Propagandafilmet ugyan valóban nem kaphatunk A Fekete Rák hadművelettől, de a történet vége mégis kicsit Hollywood-befolyásolta, apokaliptikus lezárásra sikeredik. Ettől eltekintve kifogástalan a megvalósítás és a főszereplői alakítás is, mindenképpen a megnézésre javasolt kategória.

Írta : Kiss Anita

Ez a bejegyzésünk is érdekelhet : Valerian és az ezer bolygó városa

Mennyire tetszett a cikk ?

Kattintson a csillagra az értékeléshez !

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Még nem szavaztak. Lehetsz te az első !

You may also like...