Proxima: sci-fi kicsit másként

Gyerek vagy karrier? Hogyan éli meg egy anya a kettő közötti választást? A kérdésekkel sokan szembesülnek a hétköznapokban. De mi a helyzet, ha nem csak félórányi autózásra van munkahelyed, hanem épp a Marsra készülsz? A Proxima, vagy ahogyan magyarul fut, az Ígérem, hogy visszatérek, éppen ezt a dilemmát állítja a középpontba.

Főszereplőnk Eva Green, akit a Casino Royal-ban is láthattunk már. A sikeres színésznő ezúttal egy űrhajóst alakít, aki karrierje szempontjából a kiemelt jelentőségű Proxima-küldetésre készül. Sarah nehéz döntések közepette készül a kilövés pillanatára és arra a fél évre, amit majd lányától távol kell töltenie. A történet az anya és a lány szemszögéből is górcső alá veszi a kapcsolatot.

A kép forrása : Youtube

A Proxima ad gondolkodni valót !

Ha robbanásokkal és látványos űrbéli felvételekkel teli sci-fire vágysz, akkor a Proxima nem a Te filmed. A 2019-es francia-német akciófilm ugyanis inkább ad gondolkodnivalót, mintsem a Csillagok közötthöz hasonló jeleneteket. Ugyanakkor ez nem sokat vesz el értékéből, hiszen a sci-fi műfajt egy egészen új oldaláról ismerhetjük meg. A 107 perces film alatt végigkövethetjük, miként zajlik az űrhajósok kiképzése, méghozzá egy nő részvételén keresztül. A történet egy pillanatig sem kívánja titkolni azt, hogy milyen nehézségekkel néz szembe Sarah. A kiképzés során átalakulása nem csak testileg, hanem pszichésen is megfigyelhető.

A filmben gyakran feltűnik Matt Dillon, aki szintén űrhajóst játszik és egyúttal Sarah baráti támaszát is jelenti. Meglepő, hogy a gyermek szemszögének is igen tág teret hagy a film. Zélie Bouland kifejezetten jól teljesít, és hűen átadja mindazokat a kétségeket, melyek folyamatosan őrlik fel az anyja elvesztésétől való félelemben.

Ugyan monotonnak tűnhet a Proxima, de mégis viszi magával a nézőt, aki mind jobban tudni szeretné, vajon kit választ Sarah; a karriert vagy az anyaságot. A dilemma az utolsó percig velünk van, a várakozás feszültsége pedig kiválóan átjön a néző számára.

Írta : Kiss Anita

A nagy pénzrablás-ról írt cikkünk is érdekelheti !

Mennyire tetszett a cikk ?

Kattintson a csillagra az értékeléshez !

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Még nem szavaztak. Lehetsz te az első !

You may also like...