A konyha a lakás szíve

A kép forrása : Pixabay.com

Már régen is a konyha képviselte az otthon központját és a családi fészek melegét. A mai világ vívmányai által a konyha lehet az egyik legmodernebb területe a lakásnak, mégis nagyon sok család életében még mindig az a biztos pont, ahol együtt tölthetünk valamennyi időt a sok teendőnk mellett. Azért,hogy ne csak hívogató, de praktikus is legyen érdemes egy-két tényezőre odafigyelni.

Ha átalakítunk vagy építünk, akkor is érdemes a konyhát már a tervezési szakaszban megálmodni. A szakirányú munkák (elektromos vezeték, gáz- és vízvezeték) elvégzése előtt mindenképpen érdemes tudni már a végleges elrendezést. Ha bizonytalanak vagyunk, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Nagyon sok konyhabútor forgalmazó már ingyen elkészíti a terveket. Emellett nyugodtan nézegessünk fotókat, magazinokat, de ne rugaszkodjunk el a lehetőségeinktől.

Amire tényleg érdemes odafigyelni a konyhai gépek elrendezése, semmiképpen ne tegyük szorosan egymás mellé őket, mindig hagyjunk köztük megfelelő teret. A hűtőszekrényt érdemes a helység valamely végébe tenni és biztosítani helyet a be- és kipakoláshoz. A mosogató és mosogatógép kerüljön egymás mellé, hisz a mosogatóból fogjuk legtöbb esetben bepakolni a gépbe a használt edényeket. A sütő illetve a főzőlap közvetlen közelébe nem érdemes a mosogatót tenni, itt is szükséges hely, ha félre szeretnénk húzni edényt a tűzhelyről.

Lineáris elrendezésnél érdemes a mosogatót a hűtő és a tűzhely közé elhelyezni a sor közepére. A folyosó elrendezés esetén mikor mindkét oldalon vannak bútorok, érdemes egy oldalon elhelyezni a mosogatót a tűzhellyel, de ha ez nem megoldható, akkor egymással szembe helyezzük el. Az L alakú és U alakú elrendezés sajátosságait is érdemes végiggondolni. nagyon fontos az is ha ablak alá kerül a mosogató, a csap ne akadályozza az
ablak nyitását, már erre is vannak megfelelő megoldások. A konyhasziget minden szakácsnő álma abból a szempontból, hogy minden oldalról hozzáférhető és a munkafázisok is jól végezhetők rajta. Ezt viszont csak nagy térben érdemes elhelyezni, gondos tervezés után,nehogy akadályozzon a közlekedésben minket.

Ugyancsak érdemes végiggondolni a szekrények szerepét és használhatóságát. Nagyon jó megoldások vannak már a belső tér maximális kihasználására. Gondoljunk csak a rácsos szerkezetű tárolókra, melyek együtt működnek az ajtókkal. Nagyon praktikus megoldás lehet a fűszerpolc, esetlegesen a már igencsak elterjedt sarokszekrények jó megoldásai. Nekem az egyik kedvencem a kihúzható kamraszekrény, mely nagy és kicsi konyha esetén is nagyon praktikus. Gondoljuk végig, mennyi fiókos szekrényre van szükségünk igazából, és mennyi olyan konyhai eszközünknek kell helyet biztosítani, ami csak állítható polcos szekrénybe férne el. A mindennapi eszközöket és alapanyagokat érdemes olyan magasságban tárolni,hogy ne keljen hajolgatni, nyújtózkodni. A gyakran, rendszeresen használt eszközöket is érdemes váll és derékmagasság között elhelyezni. A ritkábban használt eszközök kerülhetnek magasabbra. A munkapult méretét növelhetjük, ha néhány konyhai berendezést a konyhalap alá építünk be, vagy kihasználjuk azokat a területeket, amik egyébként szabadon maradnának, (radiátor feletti rész).Ezek, lehet, hogy nem tűnnek eget rengető tanácsoknak,de nagyon fontos minden nőnek,aki sok időt tölt a konyha nevű helységbe.

Írta : B.E.

Mennyire tetszett a cikk ?

Kattintson a csillagra az értékeléshez !

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Még nem szavaztak. Lehetsz te az első !

You may also like...