A nap elektromos kábele avagy a jövőnk alternatív energiája.

A kép forrása : Pixabay.com

Az energiához való viszonyunknak igen is változni kell, ha azt szeretnénk, hogy még sokáig ilyen szép és élhető otthonunk legyen a föld. A fosszilis energiahordozók mennyisége véges és a föld népesedésének következtében és a mérhetetlen energiafogyasztás miatt, igen csak kifogyóban van. Egyre nyilvánvalóbb, hogy más alternatívák után kell nézni. A nap, mint kifogyhatatlan és megújuló energiaforrás, fénnyel és hővel lát el minket már évezredek óta. Egyelőre nem ismert még egy ilyen széles kőrben használható energiaforrás, ami ennyire tiszta és környezetbarát lenne.

A napelemes rendszerekkel elektromos áramot tudunk előállítani, a napkollektoros megoldások, pedig az energiát hő forrássá alakítják át. Tudta, hogy a nap egy óra alatt annyi energiát képes sugározni, amely az egész bolygónk éves energia igényét kielégítené? Ha ennek a mérhetetlen energiának csak az egy százalékát képesek lennénk felhasználni, nem lenne több energia problémánk. Ennek az energiának kinyerésére és tárolására kell megtalálni a legoptimálisabb lehetőségeket. Több évszázad óta használjuk passzív módon a napéltető sugarait. Ez alatt azt értem, amikor semmilyen műszaki eszközt nem használunk. Ez lehet egy építészeti tervezés, ablakok helyes elhelyezése, mely hatására világosabb és melegebb lesz a helység. Egy napos részre kihelyezett dézsa víz, mosásra és fürdésre. Ezek mind-mind jelen vannak ma is életünkben csak tovább fejlesztve már aktívabb módszerekkel. Gondoljunk, csak az űrben lévő műholdak nagy napelemes paneljaira, vagy a napelemes számológépre, órákra.

Az elektromos áram

A villamos áram és fűtési rendszerek átalakítása természetesen nem egy számológép nagyságú beruházás, de a terület folyamatos fejlődése alapján és a hagyományos energiaforrások árainak folyamatos emelkedése miatt már egyre gyorsabban megtérülő befektetés lehet.

Az alapelv az áram előállításánál, hogy amikor a napfény eléri a napelem cellát, ez elindítja azt a fizikai folyamatot, ami egyenáramot produkál. Ezt ezután át kell alakítani váltóárammá megfelelő feszültséggel, mivel a legtöbb elektromos berendezés és elektromos hálózat váltóáramot használ. Ez az inverter feladata. Az így előállított napenergiát azonnal használhatjuk otthonunkban, tárolhatjuk akkumulátorokban, vagy az elektromos hálózatba feltölthetjük.

A meleg víz előállítása esetén, összefoglalva pedig.: Az abszorber-lemez a kialakítása által elnyeli a napsugárzást, ettől a lemez felmelegszik – emiatt felmelegszik az abszorber-lemezhez hozzá csatlakoztatott csővezeték is – így melegszik fel a csővezetékben lévő szolár-folyadék is.

Ha a napkollektor hőmérsékletérzékelője azt jelzi, hogy a napkollektorban lévő szolár-folyadék már magasabb hőmérsékletre melegedett, mint az a tároló, amit éppen fűteni akarunk, akkor a szolár-szabályozó bekapcsolja a szolár-szivattyút és kikeringteti a melegebb szolár-folyadékot a kollektorból és belevezeti a tárolóhoz tartozó hőcserélőbe. Ezek a leírások elég bonyolultnak tűnhetnek, de egyben biztosak lehetünk, telepítésükkel környezetkímélőbb és 25-40 évig is működőképes alternatív energiaforrást kaphatunk.

A környező országok közül Németország és Csehország is fejlettebb nálunk e téren, pedig Magyarország a fekvése és a napos óráinak számával is kedvezőbb tulajdonsággal rendelkezik. Nekünk és politikai vezetésünknek tudatosabban le kéne tenni voksunkat e terület mellett, hisz nem csak önállóságot biztosít és függetlenséget fosszilis energiáktól, hanem munkahelyteremtő hatással is bír ez a gyerekcipőben járó terület.

2014 / a cikket írta : B.E.

Érdekelhet ez a cikkünk is a színek hatásairól

Mennyire tetszett a cikk ?

Kattintson a csillagra az értékeléshez !

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Még nem szavaztak. Lehetsz te az első !

You may also like...