Öko és önfenntartó házak és újrahasznosított épületek.

A kép forrása : erdekesvilag.hu

Öko és önfenntartó házak ezek a fogalmak szinte egyszerre robbantak be újból a mindennapjainkba. Még nagyon kis számban, de egyre gyakrabban adják fel a városi és sok szolgáltatótól függő életüket, azon embertársaink, akik vagy úgy gondolják, hogy a környezet közeli élet segíti őket a magasabb életkor elérésében, vagy úgy vélekednek, hogy a környezettudatos életforma lehet csak a megoldás, ha még nemzedékek itt akarnak élni ezen a bolygón.

Az Atulya Bringman által képviselt életforma, lehet, hogy sokunk számára nem vonzó, de az biztos, hogy példa értékű az elszántsága. A hölgy a török hegyekben él már több mint 15 éve,most már saját építésű öko házában, mert meggyőződése, hogy a természet közeli életvitel meghosszabbítja az emberi életet. Ez a ház egy olyan földön épült ahol se víz, se áram nincs
és az egész házat megközelítőleg 5000 dollárból és hat hét alatt építették fel. Persze ez csak egy, egyszobás ház, de a kialakítása lehetővé teszi a későbbi bővítést. Itt igazán a felhasznált anyagok és az építés technikája az, ami egyedivé és természet közelivé teszi ezt a kis lakóházat. Ezen a területen a forró, száraz éghajlattal és a gyakori földrengésekkel kell megküzdeni, ezért is tervezték kőr alakúra. Ennek az épületnek a falai zsákokba töltött enyhén nedves homokból és vas hálóból áll és ez a kis építmény már bizonyított, mert kibírt egy 6.1 erősségű földrengést is mindenféle károsodás nélkül.

Önfenntartó házak más módszerrel

De nézzünk egy másik példát! Egy Új-Mexikóban élő építész, pedig teljes szabadságra vágyott, így palackokból, sörös dobozokból és használt autógumikból épített házba költözött egész családjával. Létrehozott feleségével egy szervezetet, ami az ökoházak népszerűsítését tűzte ki célul és ez olyan jól sikerült, hogy mára már egy teljes falu valósult meg kifogyhatatlan tervei alapján. Ez a falu teljesen önellátáson alapuló, állami rendszertől független közösségben él. A napenergiával működő házak vakolata újrahasznosított hulladék, és azon kívül, hogy áramot termel, összegyűjti a vizet, szűri és hasznosítja a szennyvizet, még a zöldség és gyümölcs is megterem a hozzá tartozó üvegházban. Az eltelt negyven év tapasztalatai alapján, az egész világon több ezer ilyen ház valósult meg. Hisz ezek a házak bármilyen klímán jól működnek, még szélsőséges időjárás esetén is egyenletes a benti hőmérséklet. Egyre több fiatal építész tekinti követendő példaként és példaképként Michael Reynolds-t és munkásságát.

De ha nem is akarunk, ilyen messzire menni, már akkor is sokat tudunk tenni élhető környezetünk megóvásáért, ha a már meglévő használaton kívüli épületeinket alakítjuk át. Gondolok itt, raktárépületből kialakított modern műteremre, szélmalomból épült családi házra. Építettek már víztoronyból, takarmánysilóból, sőt hatalmas utasszállítóból is lakóházat. Az emberi fantázia nem ismer határokat, és ha ez szorgalommal párosul,csodálatos és kifejezetten használható épültek valósulhatnak meg. Ezek és még rengeteg követendő példa van már számos országban, sőt hazánkban is arra, hogy a föld még sokáig az otthonunk lehessen, de van még mit fejlődnünk ezen a területen.

Írta : B.E.

Egy cikk a színek hatásairól !

Mennyire tetszett a cikk ?

Kattintson a csillagra az értékeléshez !

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Még nem szavaztak. Lehetsz te az első !

You may also like...