A gésa emlékiratai kulturális kirándulás remek történettel

A kosztümös filmek és a különleges kultúrák bemutatását megcélzó típusok sajátos egyvelege az Egy gésa emlékiratai. A 2005-ös amerikai filmdráma 1929-ben indul, amikor Chiyót szülei egy kiotói gésaháznak adják. Itt kezdődik a történet, amikortól szinte beleélhetjük magunkat abba az új élethelyzetbe, melybe a kislány kerül. Az ő fejlődését, felnőtt nővé válását követhetjük nyomon, mely során Mameha a szárnyai alá veszi, és Sayuri néven legendás gésává válik.

Kiss Anita cikk : Streaming szolgáltatások Magyarországon

Kislányból gésa

A főszereplőt játszó Ziyi Zhang már fiatalon elsajátította a tradicionális kínai néptáncokat, s ezt a képességét kiválóan kamatoztatni tudta az Egy gésa emlékirataiban. Az általa megformált Sayuri idővel népszerű és keresett gésa lesz, aki egy olyan világba kerül, melyben minden a csatározásról, a politikáról és a hatalomról szól. A gazdagok igényeinek megfelelve kultúra, társadalom és művészet sem állnak távol a gésától, akinek keserű tapasztalatokban is bőven része van.

A kép forrása : Youtube

Elérhetetlen szerelem

Persze a szerelmi szál sem hiányozhat egy ilyen történetből, viszont ez egyfajta elérhetetlenséggel társul. Az éveket felölelő sztoriban a második világháború is megjelenik, ami természetesen Japánban is nyomot hagy, és a gésák élete megváltozik.

A film egészen elképesztő módon szögez a képernyő elé. Egyszerre élheti át a néző a japán kultúra és tradíciók sajátosságát, s ugyanakkor a fordulatos, néha tragédiákat felsorakoztató történetben szoríthatunk főhősünknek. Mindehhez varázslatos képi megvalósítás is társul, így az Egy gésa emlékiratai valóban képes arra, hogy kiszakítson bennünket a hétköznapokból.

Gésa emlékiratai : Ahol a díjak és a filmélmény találkoznak

A filmet ugyan sok kritika érte, de ezek alapjához fűzhető némi kétség. Ez nem csak a nézőként megélt élmény miatt van így, hanem a film által elnyert díjakkal összefüggésben is. A legjobb operatőr Oscar-díját Dion Beebe nyerte el, de a filmzenéért is járt a BAFTA és a Golden Globe-díj John Williams-nek. A legjobb látványtervezés és jelmeztermezés Oscar-díjas kategóriáit szintén bezsebelhették a szakemberek.

Írta : Kiss Anita

Mennyire tetszett a cikk ?

Kattintson a csillagra az értékeléshez !

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Még nem szavaztak. Lehetsz te az első !

You may also like...