Egyre jobb aksi fejlesztések az elektromos autóknál

Az új hírek szerint Kínában már az új generációs akkumulátorok jelentek meg . Az új generációnak a kínai ókori történetekből ismert Csi-lin nevet adták . ( Csi-Lin egy unikornis ) Egy új generációs akkumulátorral több mint 1000 Km tehető meg . Gyártója a CATL amely jelenleg a világ legnagyobb akkumulátor gyártója . Csak Kínai gépjárművekben használatos .

A legújabb akkumulátor neve Quilin . A két feltöltési idő közt tovább bírja mint az elődei . Hozzá kell tennünk azt is , hogy a jelenlegi litiumionos akkumulátorok 400 – 600 Km-ert bírnak ki egy feltöltéssel . A gyártó állítása szerint a Qilint 10 perc alatt lehet 80%-ra tölteni . (A gyártók nem is javasolnak 80% feletti töltöttséget . Azt sem engedhetjük , hogy teljesen lemerüljön . Így hosszabb élettartamot érhetünk el .)

Az akkumulátorok élettartama általánosságban függ a a hőmérséklettől és a töltési sebességtől . Az pedig tévhit , hogy a több használattól romlik az aksik hatásfoka – állítják a szakértők .

Az akkumulátor fejlesztések közel jövője

Az akkumulátorok fejlődése itt koránt sem vége . Nemrégiben jelentette be a Toyota , hogy 2025-re bemutatja az első szilárdtest – akkumulátoros autót . Ez azt jelenti , hogy a hagyományosan elterjedt folyékony elektrolitok helyett szilárd elektrolitokat használnak fel a gyártáshoz . Ez lehet oxid,szulfid vagy foszfát alapanyagú kerámia . Ez olyan előnyökkel jár , hogy az akksikat kevesebbszer és gyorsabban lehet majd feltölteni . Kevésbé lesz érzékeny a hőmérsékletre és látványosan megnövekszik majd a hatótávolság is .

Izgalmas a mai világ , hiszen gyors a fejlődés és azt hiszem , legalábbis az elektromos autók területén nem is lazsálhatunk . Ez az egyik reménysége a világnak arra , hogy a klímaváltozást kezelni vagy jobban kezelni tudjuk . Még azt kellene valahogy elérni , hogy lényegesen elérhetőbb árba kerüljenek az elektromos gépjárművek . Az általam megkérdezett emberek jónak tartják már az elektromos autókat csak drágállják . Ezen a világ kormányai sokat tudnának lendíteni .

Friss értesülések szerint a CATL Debrecenben fogja hamarosan felépíteni a gyárát . 9000 embernek biztosíthatnak megélhetést . A hír forrása : MTI 2022.08.12

írta : B.A.

A cikkhez ihletet adott Ifj. Chikán Attila az Alteo vezérigazgatójának egy blogbejegyzése – Chikansplanet

Cikk a Tesla cégről

Mennyire tetszett a cikk ?

Kattintson a csillagra az értékeléshez !

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Még nem szavaztak. Lehetsz te az első !

You may also like...