Skandináv krimik – Jussi Adler-Olsen: Nátrium-klorid

Jussi Adler-Olsen nevét valószínűleg nem kell bemutatni a skandináv krimik szerelmeseinek. Az író Koppenhágában született, édesapja pszichiáterként tevékenykedett, így Dánia különböző elmegyógyintézeteinek szolgálati lakásaiban élt. Az élményanyag gyakran visszatér az általa írt regényekben. A Más bőrében, a 64-es betegnapló, vagy például az utóbbihoz hasonlóan megfilmesített Fácángyilkosok és a Palackposta is méltán nyerte el az olvasóközönség tetszését. Nátrium-klorid címmel, az író 2022-es regényében ismét a Q-ügyosztály indul egy gyilkosság nyomába. Ami messzebbre nyúlik, mint azt a kezdetekkor gondolták. (Skandináv krimik)

Az öngyilkosságnak elkönyvelt esetekről idővel bebizonyosodik, hogy nem azok voltak, ráadásul egy különös jel is összeköti őket. A csapat tagjai őrült rohanásba kezdenek az idővel és a gyilkossal, aki folyamatosan szedi áldozatait. Nem kíméli akár sajátjai életét sem, ha pozíciója és küldetése veszélybe kerülne miattuk.

A könyv borítóképe . Csak illusztráció !

Ez a könyv ajánlónk is érdekelheti !

A skandináv krimik kiemelt népszerűségnek örvendenek az elmúlt években, és a krimirajongók könyvespolcain szinte biztosan megtalálható belőlük néhány. Jussi Adler-Olsen a kategória nagymestere, és váratlan fordulataival, sodró történetével és fordulatos történeteivel garantáltan odaszögez könyvei elé. Nincs ez másként a Nátrium-klorid esetében sem. Ami a kezdetekkor még érthetetlen, és nem áll össze, az úgy válik egyre világosabbá, ahogy a nyomozók közelebb kerülnek a megoldáshoz.

A világjárvány is megjelenik a történetben, hiszen a bezártság és vele együtt a hatósági belső vizsgálat is megnehezíti a gyilkos kézre kerítését. Közben fogy az idő, és a csapatnak egyelőre fogalma sincs arról, hogy ki az új áldozat, és miként lehetne megmenteni. Ahogy a szálak összeérnek, úgy kerülnek veszélybe azok is, akikről azt hihette az író, hogy tudnak magukra vigyázni.

Jussi Adler-Olsen ebben a regényében is tökéletesen hozza a nyomasztó skandináv krimik hangulatát. A pszichés gondokkal küzdő, ám kegyetlen gyilkos karakterét, s az utolsó percig nem lehetünk biztosak abban, hogy az összejátszó körülmények ellenére sikerül-e az áldozatot megmenteni.

Írta : Kiss Anita

Mennyire tetszett a cikk ?

Kattintson a csillagra az értékeléshez !

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Még nem szavaztak. Lehetsz te az első !

You may also like...