Nő a házban szemben

Szemben az utca másik oldalán a lánnyal az ablakban

Bár kissé hosszúra és talán érhetetlenre is sikerült a Netflix minisorozatának címe. Ez ne tántorítson el senkit attól, hogy belekezdjen az amerikai krimi-dráma megnézésébe. Az elmúlt években több olyan film is napvilágot látott, melyben a mentális problémák, a kukkolás és a valóság torzult látásmódja kerülnek a középpontba. Ezúttal sincs ez másként. A Nő a házban szemben az utca másik oldalán a lánnyal az ablakban minisorozat formájában dolgozza fel a felsoroltakat. Mellőzve a kliséket, és egyfajta intelligens humorral kezelve az egyébként sokak életében jelen levő problémákat.

A kép forrása : YouTube

Nő a házban – Bor, mámor, gyilkosság

A Kristen Bell által megformált Anna Fox festőművész, aki egyedül él, és naphosszat az utcafrontra néző ablakban üldögél, borozgat, és sokak szerint fantáziál. Legalábbis így tűnik egy idő után a filmben. Történik ugyanis, hogy a szomszédba költözik Neil és kislánya, Emma. Mintha a sors is úgy akarta volna, hogy egy szintén egyedülálló férfivel hozza össze az élet. A kislánnyal hamar összebarátkozik Anna, ám a helyzet gyorsan megváltozik. A nő ugyanis úgy véli, Neil barátnőjét, Lisát meggyilkolják, és ő ennek szemtanúja. Rendőrt hív, ám a bűntényben a szakemberek sem hisznek, látva a nő alkoholgondjait.

A Netflix sorozata a szolgáltató tavalyi filmjét, a Nő az ablakban-t idézi, hasonlóan játszik az agyunkkal a pszichothriller, hogy a végén már mi sem tudjuk, tulajdonképpen mi történt és mit látott Anna.

Pszichés kórkép, vagy hétköznapi, kínos szituáció?

A lényeges események magukban hordoznak egyfajta szatírát, logikátlanságokkal és érthetetlen feltevésekkel találhatjuk szembe magunkat. A cél görbe tükör a hasonló filmeknek, de mindez úgy van adagolva, hogy közben mégis elhiszi a néző. Egy valós bűntényről és a főszereplő komoly pszichés gondjairól van szó. Beleéljük magunkat helyzetébe, reménytelennek fogjuk fel mindazt, amit igyekszik elhitetni másokkal. Már az elején látható, hogy hihetetlen az, amit Anna előad a rendőröknek, és legalább annyira kínos a helyzet, mint amennyire annak látszik.

A főszereplő felébreszti a néző szimpátiáját, hiszen mindannyian szeretnénk, ha a talán hihetetlen, kritikus helyzetekben komolyan vennének. Annak ellenére sem kérdőjeleznék meg szavunkat, hogy milyen döntéseket hozunk egyébként az életben. Gyógyszerek, szenvedélybetegség, pszichés kórképek, kényszeres főzőcske- vajon teljesen megbolondult főhősünk? A vicc az egészben az, hogy a szomszéd férfiról simán el tudnánk képzelni a gyilkosságot. A tények nem ebbe az irányba mozdítanak.

A nő a házban szemben az utca másik oldalán a lánnyal az ablakban nem viccel, de valahogy mégis. Éppen ez az a sajátos kettősség, amivel magával ragadja a nézőt, és a talán nagyon is egyértelmű végkifejlet felé tereli.

Írta : Kiss Anita

A Black Adam előzetese és a róla szóló cikk is érdekelhet

Mennyire tetszett a cikk ?

Kattintson a csillagra az értékeléshez !

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Még nem szavaztak. Lehetsz te az első !

You may also like...