Nagy Lajos – Első kötet – Aranysarkantyús lovagok- Benkő László

Az Anjou-házból származó I. Károly, közismert nevén Károly Róbert magyar király a XIV. század első negyedében ádáz harcok árán felszabadította az országot az oligarchák nemkívánatos hatalmától. Megteremtette a belső rendet, ami gazdasági fellendülést okozott, és az ország virágzásnak indult. A kincstár megtelt, és az uralkodó most már az ország fejlődésével, a szövetségi kapcsolatok kiépítésével foglalkozhatott. Nagybátyjával, a nápolyi Bölcs Róberttel egyességet kötött a dinasztikus házasságban.
Három fia közül a legidősebbnek, Lajosnak szánta a magyar trónt. A középsőnek, András hercegnek pedig a Nápoly-Szicíliai Királyság koronáját, Johanna hercegnővel kötendő házassága által. Az volt a terv, hogy a két ország testvéruralkodói olyan szilárd és erős egységet hoznak létre majd, ami képes lesz minden külső hatalmi támadásnak ellenállni. (Nagy Lajos)

A könyv itt megrendelhető !


Ám nem számolt azokkal a körülményekkel, amelyekkel Andrásnak, a Nápolyba gyermekként került hercegnek szinte azonnal szembesülnie kellett. A nápolyi udvar ledér életmódja, a mindent átható intrika és ármány megkeserítette András mindennapjait. Aki csupán saját udvartartásában és testőrségében bízhatott. Ellenfelei azonban nem pihentek, és a herceg sodródni kezdett végzete felé.
Az apja halála után még gyermekként megkoronázott Lajos életét és korát bemutató sorozat első része ezt az korszakot mutatja be. Megjelennek benne a politikai cselszövések kitervelői és haszonélvezői, s kiderül, milyen módokon érvényesültek és tettek tönkre uralkodók között született, esküvel megerősített egyezségeket.
A kötet a sötét végkifejlet felé haladva tárja az Olvasó elé azokat a történéseket, amelyek később Nagy Lajos uralkodására és háborúira is komoly hatást gyakoroltak.

A „A marsi” című könyv ajánlója is érdekelheti!

Mennyire tetszett a cikk ?

Kattintson a csillagra az értékeléshez !

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Még nem szavaztak. Lehetsz te az első !

You may also like...