Gyilkosság (The Killing)

Egy sorozat a skandináv hangulatú krimik kedvelőinek

Kedveled a skandináv krimik sajátos hangulatát? Izgalmas krimire vágysz, amelynek egyetlen perce sem unalmas? A Netflix sorozatairól már számtalanszor bebizonyosodott, hogy a kategóriát újszerű magasságokba emeli, és ez a The Killing esetében sincsen másként. A 2011-2014 között megszületett sorozat a skandináv krimik egyedi világát idézi, tele van drámával és fordulatokkal – s talán éppen ezért szögez a képernyő elé.

A kép forrása : Youtube

Két ügy, négy évad számtalan melléktörténet – The killing

Ritka az olyan sorozat, mely négy évadon keresztül fenntartja az érdeklődést, de a Gyilkosságnak sikerül. Az első két és az utolsó két évad egy-egy ügyet dolgoz fel, melyek kapcsán az utolsó percig vívódik a néző, hogy vajon ki a gyilkos. A megtévesztésnek nagy művésze az alkotás, de ugyanakkor illúzióktól mentesen teszi ezt. Nem akarja félrevezetni a nézőt, és nem célja a látványvilággal történő figyelemelterelés sem. Az efféle tudatosságban fontos szerepe van a két nyomozónak, akik bár személyiségben nagymértékben eltérnek egymástól, mégis jól működik együtt karakterük.

A párosból kétségtelenül a főszereplő a Mireille Enos által megszemélyesített Sarah Linden. Cinikus poénok a jó helyen és jó időben, férfias helytállás és határozottság, de ugyanakkor nagyon is sebezhető személyiség az, amit kaphatunk Linden nyomozótól. Ez utóbbi főként a harmadik és negyedik évadban bontakozik ki –már csak a történet szálainak alakulásából adódóan is. Társa Stephen Holder (Joel Kinnaman), aki küzd szenvedélybetegségével, de ugyanakkor nagyon a helyén van a szíve.

Erőszak és tragédiák a The killingben

Arra hiába is vársz, hogy a páros között romantikus szálak alakulnak ki, mert az efféle sablon igen távol áll a Gyilkosság című sorozattól. Inkább vannak benne jelen folyamatos tragédiák, gyermeküket elvesztett szülők, erőszak, mindennapi küzdelmek, prostitúció és gyilkosság – nélkülözve a mostanság ismert nyomozós sorozatok sablonosságát.

A The Killing kiváló mintapéldája annak, ahogyan visz magával egy történet, és a sokadik rész után is arra vársz, hogy még csak egyet megnézhess belőle. Linden nyomozó személyisége különösen izgalmas, s bár nem az a klasszikus értelemben vett szépség, de a megformált karakter és a zseniális színészi játék miatt rendkívül sokféle oldalát megismerhetjük, még a gyenge és vonzó nőt is. A főszereplőkön túl a történethez csatlakozók is elképesztő alakítást nyújtanak. A spoilert kerülve elöljáróban elmondható, hogy megéri elővenni a sorozatot és adni egy esélyt neki. Az elmélyült kikapcsolódás és a garantált izgalmak nem fognak elmaradni.

A Libri vásárlásoddal támogathatod az oldalunkat ! Köszönjük !

A modern lakberendezésekről írt cikkünk is érdekelhet !

Mennyire tetszett a cikk ?

Kattintson a csillagra az értékeléshez !

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Még nem szavaztak. Lehetsz te az első !

You may also like...