A szín hatása a mindennapokban

Az elmúlt évek tapasztalatai és kutatásai alapján egyre jobban teret a hódít a tudatos színválasztás az otthonunkban, öltözködésünkben. Ez nem egy új keletű dolog, a színek emberre gyakorolt jótékony hatását már a régi kínai gyógyászat és a Feng Shui is használta. Egyszerűen ennek fontosságát a mi kultúránkban most ismerték el és erősítették meg. (Szín)

Miről is van szó? Minden színnek megvan a maga rezgése, hullámhossza. Ezek az energiák befolyásolják szívverésünk, anyagcserénk, vérnyomásunk ritmusát. Az energia felvételében nagy szerepe van a látásnak, hiszen a környezetünkből érkező impulzusok több mint 80%-át a látóidegek közvetítik az idegrendszerünknek. Egyes kutatások azt is alátámasztják, hogy a színeknek elektromágneses kisugárzása is van, melynek köszönhetően tapintással a bőrön keresztül is hatással vannak ránk a színek.

Akkor most jöjjenek a színek!

A zöld a kiegyensúlyozott nyugodtság. Egy nagyon szép zöld enteriőrnél nincs is megnyugtatóbb látvány. A szem különösen fogékony a zöldre. Ez a szín segítheti a lámpaláz leküzdését. Ha azt szeretnénk ,hogy a tekintetek ránk szegeződjenek, akkor a zöld a megfelelőbb szín ennek elérésére. Ez a szín ellazít, kisimítja a ráncokat, és nyugodtabbá teszi a légzést. Álmatlanság, túlerőltetett szemekre és fertőzések ellen is hatékony. A konyhában étvágygerjesztő hatással bír. A hálószobában barnával kombinálna, nyugodt, pihentető mégis inspiráló közeget tudsz kialakítani.

A kék remekül tágítja a teret. Ha nem szereted az élénk árnyalatait akkor használd a kék szín halványabb árnyalatait barnával kombinálva. Ezzel egy kicsit a keleties lakberendezés hangulatát érheted el. A barna azért jó választás a kék mellé, mert melegebbé teszi ezt a hideg színt, megtartva a kék életteli energiáját. Az állandó idegeskedők és migrénnel küszködők számára az égszínkék jó választás. Ha nem jól alszol akkor érdemes kék ágyneműt választanod. Mivel a kék nyugtató és lazító így a hálószobák optimális színe. A konyhába csak akkor tedd ha fogyókúrázol!

A lila a találékonyság színe. A kék és a piros keveréke, ezért energetizál és nyugtat. A hangulati válságok esetén kimondottan ajánlom, mert egyszerre lazít és megerősít. Aktiválja az agyunk kreatív központját és segít koncentrálni, így tanuló sarok, dolgozó szoba megfelelő színe. A lila fájdalom csillapító hatása segíthet leküzdeni a fejfájást is. Nagy tömegben nyugtalanító lehet, így a zöld, sárga és a fehér, natúr árnyalatokkal használd. Nagyon jó ötlet a lila filctollal vagy lila háttérre feljegyzett megoldandó feladatok, mert hátradőlve és a feladatokat figyelve segíthet a szín a legjobb megoldás megtalálásában.

Szín energiák

A piros szín az energia. Ettől a színtől mindenki erősebbnek , életrevalóbbnak fogja magát érezni. Minden más színnel szemben jobban emeli a pulzusszámot, nem véletlenül a szerelem színe. A vérkeringési zavarokban szenvedőknek és a legyöngült szervezetet is segíthet helyre billenteni.A piros szín optimista és aktív, lehet szeretni vagy gyűlölni, de nehezen marad közömbös az ember. Ezt a színt ritkán használjuk lakásban, pedig érdemes játszani vele.Az unalom és depresszió ellen hat, megfelelő színekkel párosítva üde, modern stílust alakíthatunk ki.

A narancssárga az a szín , amely biztosan jó kedvre derít! Boldogságot és életvidámságot tükröz. A meleg, erotikus árnyalat stimulálja a vágyat, de erősíti az emésztőszerveket és az ellenálló képességet is. A lakásban a terrakotta árnyalata igen csak kedvelt. A sárga és barna keveréke a mediterrán életérzést erősíti. Nagyon jól használható más színekkel kombinálva otthonos, meleg légkőrt tudunk kialakítani. A falon használva vigyázzunk az árnyalattal, mert összenyomhatja a teret.

A sárga színnel a vidámságot jókedvet tudod magadhoz vonzani. Emellett serkenti a gondolkodást, aktiválva az agyunk vizuális központját. A sárgát mindig megnézzük, így segíthet a tanulás folyamatában. Használjunk sárga szövegkiemelőt! Ha nagy felületen szeretnéd használni, akkor, figyelj oda arra, hogy a sárga szín az északi fekvésű helyiségekben mutat igazán jól. Amellett, hogy vidámságot hoz a laktérbe, világos árnyalatával a plafonon a belmagasságot optikailag megemeli. Krémszínű kárpitokkal, világos fa bútorokkal egy klasszikus elegáns hangulatot teremthet otthonodban.

Még több szín

A barna a kiegyensúlyozottság színe. A földszín nyugtató, harmonikus hatást gyakorol. Gondoljunk a selymes kávéra vagy egy finom csokoládéra. A lakberendezésben továbbra is trendinek mondható a barna valamennyi árnyalata, csak a vele kombinált szín változik általában az aktuális trendnek megfelelően. Hatása testünkre:… Szexuális vágykeltő. Barna fűszer formájában, a borban (szegfűszeg vagy fahéj), vagy desszertként (legyen, mondjuk csoki puding) egyformán jó formába hozza randi előtt. Lakásunkban a csokoládét használjuk türkizzel, a világosabb árnyalatokat lilával, a zöld színt mogyoróval.

A fekete segít a bensőnkre koncentrálnunk. Segít a belső kreatív erőnk megtalálásában, felszabadításában. Nagy belmagasság és sok természetes fény esetén használható. A fekete ugyanakkor az egész lakásban jól mutat: használható a fürdőszobában, a konyhában, a nappaliban, a hálószobában. Ráadásul a fekete árnyalatokat könnyű ellensúlyozni élénk színű bútorokkal, kiegészítőkkel (pl. lila, türkiz, halványzöld, ciklámen). A végeredmény mindenképpen izgalmas, elegáns és drámai. Kiegészítők színei: élénk, többnyire meleg színek, mint a narancs, sárga, türkiz, vagy a legnagyobb kontrasztot létrehozó fehér, ill. bézs.

A fehér az a szín ami tisztaságot és rendet tükröz. Sokan félnek is tőle mivel a nehezen tisztíthatóságot és a kórházi sterílitást látják benne. Pedig a fehér szín használatával levegős, vílágos, tágasabb tereket tudunk kialakítani. Más színekkel nagyon jól mülődik. Gondoljunk csak az élénk színekre, mennyire karakteres és friss hatást érhetünk el ,vagy a pasztellárnyalatokkal kombinálva a fehér kiváló alapot ad a vidékies, rusztikus stílusnak. Ha sok fény jut a helyiségbe, bátran lehet választani hideg, kékes tónusú árnyalatot, mint a tojáshéj, a jég, az osztrigahéj, és az alabástrom. Ellenben ha kevés természetes fény éri a szobát, érdemes valamilyen sárgás tónusú meleg árnyalat mellett dönteni, mint a mészkő, a krém, a vaj, vagy az elefántcsont.

Összegzés

A divat és a trend meghatározhatja az irányvonalat, de mindig próbáld a te és családod igényeivel összhangba hozni. Az a lényeg, hogy az eredmény vállalható, viselhető és lakható legyen!

Írta : B.E.

A kép forrása : Pixabay.com

A meditációról írt cikkünk is érdekelheti !

Mennyire tetszett a cikk ?

Kattintson a csillagra az értékeléshez !

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Még nem szavaztak. Lehetsz te az első !

You may also like...