Tudatos vásárlók könyve- Gulyás Emese

A tudatos vásárlás időszerű műnek látszik, hiszen nagyon sokan nem gondolnak arra, hogy a vásárlásaikkal mit tesznek . A könyv amit most ajánlok egy rendszeresen megjelenő magazin cikkeiből lett összeállítva. Ez a sajtótermék a Tudatos vásárló fogyasztói magazin. A válogatásokat a vízfogyasztás, a zöldségek és gyümölcsök, a húsfogyasztás, az energia, a vegyi anyagok, a közlekedés, valamint az utazás témakörében publikálták.

A könyv itt megrendelhető Libri !

A műben célratörő kérdésekre kaphatunk válaszokat miközben megismerhetjük a szükséges adatokat is és persze az elengedhetetlen tényekkel alátámasztva. Nézzünk néhány érdekes tényt a könyvből :

  1. Egy csésze kávé előállításához száznegyven liter, egy kiló gabonáéhoz ezer, egy kiló rizséhez ezernégyszáz, egy kiló marhahúséhoz tizenháromezer liter vízre van szükség. A Föld teljes vízkészletének mindössze 0,8%-a alkalmas emberi fogyasztásra. 
  2. Magyarországon a tyúktartás háromnegyede háztáji, egynegyede ketreces, viszont a kereskedelmi forgalomba kerülő, azaz a boltokban kapható tojások kilencvenöt százaléka a ketreces tartásból származik. 
  3. A huzatos nyílászárók utólagos szigetelésével egyhatodával csökkenthető a fűtéshez szükséges energia mennyisége. Ha télen egy fokkal csökkentjük a hőmérsékletet, megspórolhatjuk a fűtésre fordított energia öt százalékát.
  4. A leggyakrabban használt vegyi anyagok háromnegyedéről nem állnak rendelkezésre alapvető környezetvédelmi és egészségügyi adatok.

Tehát a lényeg az, hogy tudjunk a tényekről és aztán mi magunk dönthetjük el az adatok ismeretében, hogy vásárolunk e valamiből vagy sem.

A mesterséges intelligencia cikkünk is érdekelheti !

You may also like...