Pörkölt receptje

Nem túlzás amikor azt mondjuk, hogy a pörkölt az hazánkra jellemző étel. Nagyon sok más ételünk alapjául szolgálhat. Többek közt a gulyások alapja vagy akár a paprikás krumpli is. Minden pörkölt gyakorlatilag a hagymával kezdődik.

Ha érdekelnek a gasztronómiai könyvek akkor itt rendelhetsz ! A Libri 2-5 munkanapon belül otthonába küldi a terméket

A hagymát ízlés szerint rakjunk. Ha szereted édesebben a pörköltet akkor több hagymát rakj bele. Megpörkölheted a hagymát vagy akár mindjárt vízben megpuhíthatod. Magam vízben puhítom azért, hogy külön zsírt ne keljen hozzáadnom. Ha olyan húst teszek a pörköltbe amelynek sokáig kell főnie akkor a hagymával együtt főzöm. Ha zöldségpörköltet készítek akkor a hagymát negyed óráig főzöm és utána még negyed órát a zöldségekkel. A főzés vége felé kezdem el belerakni a paprikát, sót és ha úgy tartja kedvem néha babérlevelet is belerakok.

Nézzünk közben néhány húsfajtát abból a szempontból , hogy mennyi ideig főzöm: A vadhúsokat és a marhahúst 4 órán át, a csirkehúst 20 percig, a sertést 2 órán át, a gombának is 20 percet adok, a csirkeláb szerintem a csont miatt 2-3 óra, azért, hogy kifőjön a csontból az értékes anyag.

A pörköltek az egyik legegyszerűbben elkészíthető ételek. Ha kicsit megváltoztatjuk akkor más étel is készülhet. Ha kihagyjuk a paprikát és helyette tejfölt rakunk bele akkor tejfölös húsról beszélhetünk. Ha kihagyjuk a paprikát és borsot adunk hozzá akkor tokányról beszélhetünk. Ha felöntjük vízzel és zöldségeket , tésztát adunk hozzá akkor kapunk egy gulyást. Mondhatjuk , hogy az egész Magyar konyha egyszerű, ha a hagyományos ételeinket nézzük.

Egy csirkés ételreceptet ismerhetsz meg az ajánlott cikkben!

You may also like...