SunUp- A naperőmű hatékonyságának növelése

Nem túlzás azt állítani, hogy a napenergia hasznosítása az egyik reménysége az emberiségnek. Az évek során akkora hatékonyságot értünk el a napelemekkel amennyi elegendő a gazdaságos működéshez. Ám még mindig akadnak gondok amik csökkenthetik a hatékonyságot. A napelemeket időnként tisztítani kell mert porosodnak. Az is probléma lehet ha nem megfelelő szögben van beállítva. Vagy lehetnek időjárási problémák amelyek szintén csökkenthetik az energia mennyiséget. (SunUp)

Nemrégiben azonban egy cég amely történetesen Magyar (Jüllich Technology Zrt.), kifejlesztett öt év alatt egy olyan szerkezetet amely akár 80%-os hatékonyságot is elér. A minimum hatékonysága is 50%. A konverziós arány csak attól függ, hogy milyen gyártmányú napelemet kötnek rá. Csak összehasonlítás miatt álljon itt a 2023-as átlag konverziós érték: 16-18 % átlagosan. A SunUp igazán hatékonyan turbózza fel a házi és energia szolgáltatók selyempapírjait. Amíg az átlag 300 W napelemenként addig az új innovációval 500 W körülire emelkedhet .

Igen komoly hatása lehet a gazdaságra egy ilyen nagy eredménynek. Ha valaki új napelemparkot akar készíteni akkor elegendő kevesebb napelem is. Ha pedig energia szolgáltató cégről beszélünk az pedig versenyelőnybe kerülhet. Ha pedig van már napelem rendszerünk akkor annak a teljesítménye is fokozható. A SunUp minden rendszerrel kompatibilis. A Jüllich Technology Zrt. álltal fejlesztett hasznos szerkezet le lett védve, Európai szabadalom védi.

A kép csak illusztráció ! A kép forrása : Pexels

A Klímaváltozással kapcsolatos cikkünk is érdekelheti amely a fenntartható megoldásokról szól !

You may also like...