1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Hogyan legyünk jók matekból? - Érthető magyarázatok szemléletes ábrákkal

Matektanulás egyszerű és élvezetes módszerekkel. Az alapvető matematikai fogalmak megértését színes ábrák, a való életből vett példák és érdekes tények segítik.

Bővebben...:

Könyv

Star Wars: Az utolsó Jedik - (Jason Fry) - puha kötés - Bővített kiadás

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban....

A Rian Johnson rendezőtől kapott információk segítségével a Star Wars: Az utolsó Jedik című regényében Jason Fry kibővítette a filmben látható történetet olyan jelenetekkel, amelyek alternatív forgatókönyv-változatokból származnak, illetve kiegészítette a történetet a filmből kimaradt egyéb elemekkel.

Bővebben...:

2010 Második űrodisszeia

Kilenc évvel a Discovery katasztrófával végződő küldetése után mindenki a Jupiterhez készül kifürkészni a rejtélyes monolit titkait. Az oroszok és az amerikaiak végül együtt indulnak el, de egy rivális kínai expedíció is a nyomukban van. Azt persze senki sem sejtheti, mi fogadja majd őket.

Bővebben...:

Ajándék

Scooby-Doo és Batman - A bátor és a vakmerő

Scooby-Doo és Batman Mikor Scooby-Doo és a banda olyan ravasz gazemberekbe ütköznek, akik még rajtuk is kifognak, a Sötét Lovag, azaz maga Batman siet a segítségükre.

Bővebben...:

Alsógatyás kapitány

George és Harold két égetni valóan rosszcsont kölyök, így folyamatosan meggyűlik a bajuk az iskolaigazgatóval. A tanerő végül úgy dönt, szétválasztja a csínytevőket, hogy ne tudjanak folyamatosan borsot törni az orra alá...

Bővebben...:

Gazdaság

A teljes gondolkodj és gazdagodj - Napoleon Hill

Nemrégiben került a kezembe a Napoleon Hill által írt Gondolkodj és gazdagodj című mű amelyet Ross Cornwell szerkesztett. Régebben is halottam már erről az írásról de úgy gondoltam ez is egyike azoknak az írásoknak amelyekkel már tele van a padlás is. De nem .

Bővebben...:

Bankok a történelemben: innovációk és válságok

A Magyar Nemzeti Bank közgazdasági és monetáris politikai szakkönyvsorozatának negyedik kötete a "Bankok a történelemben: innovációk és válságok" című könyv, amelyet Virág Barnabás és Fábián Gergely, a jegybank ügyvezető igazgatói szerkesztettek.

Bővebben...:

Film

Solo: Egy Star Wars történet - DVD

Csatold be a biztonsági öved, és készülj fel életed utazására az Ezeréves Sólyom fedélzetén! Merész kalandok sorozata vár rád, melyben az ifjú Han Solo először találkozik, és jól össze is barátkozik későbbi másodpilótájával, Chewbaccával, akivel aztán megváltoztatják az univerzum sorsát.

Bővebben...:

Időcsavar

Az időcsavar nemrégiben jelent meg DVD változatban. Ez a film nagyon megosztó volt a kritikusok körében is. Sokan kevesellték a látványt ugyan kiemelték,hogy a mondani valóra lett helyezve a hangsúly. Általában a hölgyek reagáltak pozitívan a filmre hiszen a műben egy kislány alakítja a fő jót.

Bővebben...:

A természet és mi emberek..

Olvasóink értékelése:  / 1
ElégtelenKitűnő 

Eszkimó kunyhóGondoljunk, csak bele mennyire ki vagyunk téve környezetünk, a természet erőinek.  Legyen az napfény, szél, eső, vihar, földmozgások stb.. Ezeket bármennyire is szeretné, az ember uralni egyelőre nem tudja. Az eddigi próbálkozások következményeinek súlyával sem vagyunk teljesen tisztában.  Persze a különböző kutatási területek feneketlen tudásvágya úgy sem lankad, így lehet, hogy a közeljövőben már nem is helytálló, amit most leírtam, de addig is próbálunk ezekre az eseményekre előrejelzések alapján felkészülni és együtt élni. Rengeteg példát láthatunk arra világunkban, hogy emberek milyen leleményesen használják ki lakóterületük lehetőségeit, és hogy alkalmazkodnak az adott terület adottságaihoz.

 

 

 Gondoljunk csak az általunk eszkimóknak nevezett népcsoportra, melyek igen jól alkalmazkodtak az Arktikus területekhez. Az ő leleményességük és alkalmazkodó képességének mai napig az egyik jelképe az iglu.   Ez a kalapszerű kupolás építmény kemény hóból készült és ez olyan jó hőszigetelőnek bizonyult, hogy kizárja a zord hideget és bent tartja a meleget. Napjainkban is vannak, csoportok melyek ragaszkodnak hagyományos életvitelükhöz, pedig a beszivárgó civilizáció (mint a  nagyüzemi halászat)kedvezőtlen hatásaival kell szembe nézniük. 

De minden népcsoport az adott lehetőségeinek és időjárási viszonyoknak megfelelően alkalmazkodott. Az Etióp Dorze törzs, természetes növényi anyagokból épített süveg alakú kunyhója akár 12m magas is lehet és 5 m széles. A szokatlan magasság az éhes termeszek ellen van, ha elrágják az alját, akkor levágják azt a részt és átköltöztetik egy termeszmentes helyre.  Addig nem építenek újat, amíg ennek magassága megfelelő. De építenek házakat cölöpökre, az apály és dagály kiküszöbölésére, építenek házakat kőből és sárból. Ez utóbbira példa a berber nép által épített többszintes épületcsoport. Melyet terménytárolásra és lakóhelyként használt egy-egy család. Az együttes domb tetején épület, védelmi okokból. A sárból épülő többszintes építmény száraz, hűvös helyet biztosított. Az emeleti lakásokba külső lépcsőkön lehetett feljutni, a terményt a kiálló, falba befogott fa konzolokon tudták felhúzni a felsőbb szintekre. Ma már nem használják ezeket az építményeket, csupán látványosságként tartják fent.

De még mindig vannak olyan sziklába vájt barlanglakások ahol még napjainkban is élnek. Meglepő lehet, de napjainkban is több millió kínai él barlanglakásokban. De ne higgyük, hogy csak az afrikai vagy ázsiai országban találhatunk ilyet, minden komfortfokozat nélkül.

 

A tény, hogy Ausztráliában van egy város ahol a lakók fele a föld alatt éli mindennapjait a legnagyobb kényelemben, így védve magukat a sivatagi időjárás viszontagságaival szemben. Ez a város Coober Pedy, mely a világ egyik legnagyobb opálkitermelő területének számított. Ma már nagy bevételük van a turizmusból is. A nagy hőség elől a túlélés érdekében alakították ki lakásaikat a bányajáratokba az itt dolgozó bányászok, vájárok. Ezek a dogouts-ok komplett földalatti lakónegyedeket rejtenek. Van itt saját templom, több közösségi tér. A lakások felszereltek. Konyha, fürdő, nappali minden megtalálható benne, ami a lakók komfort érzetét növeli.

A vízellátás ma már vezeték rendszeren biztosított egy 24 km-re található forrásból. Napjainkban is van opál kitermelés, de az idegenforgalom is biztos bevételt jelent. Sokak kíváncsiak egy modern bányaváros működésére. Van itt művészeti galéria, múzeum, opál üzletek és egy éjszaka működő golfpálya világító labdákkal.

 

írta:B.E. 

Milyen lesz az életünk pár évtized múlva?

Bővült a család, vége a felhőtlen pihenésnek

Nők szerepe a politikában

 

Zene

Kylie Minogue - Stop Me From Falling feat. Gente De Zona

Kylie Minogue a 80' évek nagy diszkó slágereit énekelte. Akkor azt hittem,hogy nagyon jó zenéket csinál de most ahogy ezt az új dalát meghallottam azt mondtam magamban,hogy most ez a legjobb tőle. Könnyű kis nyári sláger, igazi talpalávaló.

Bővebben...:

Maite Perroni - Loca

A "Loca" az igen . Egy igazi vérbeli latin zene. Maite Perroni mellett Cali & El Dandee is közreműködnek. Ez a Latin dallam oly annyira megragadott,hogy az ilyenkor szokásos legalább 4-5 szőr hallgatom meg egymás után.

Bővebben...:

Opitz Barbi – Nincs több romantika

Opitz Barbi egy igazi jelenség. Saját összetéveszthetetlen hangja az új videó klipjének több mint 5 millió nézőt hozott. Sőt hamarosan elérheti a 6 milliót is.

Bővebben...:

Tankönyvek

Hogyan legyünk jók matekból? - Érthető magyarázatok szemléletes ábrákkal

Matektanulás egyszerű és élvezetes módszerekkel. Az alapvető matematikai fogalmak megértését színes ábrák, a való életből vett példák és érdekes tények segítik.

Helyesírási munkafüzet a 7. évfolyam részére - Gyakorlatok és tollbamondások - H. Tóth István

A Helyesírási munkafüzet a 7. évfolyam részére változatos feladatokkal és gyakorlatokkal formálja, erősíti a diákok írásbeli nyelvhasználatát. A kiadványban az alábbi ismeretkörök szerepelnek:

Kötelező olvasmányok röviden 9-12. osztályosoknak - Magyar Irodalom - Sándor Ildikó

Az érettségi vizsgán való sikeres szerepléshez ma már nem elegendő a tankönyvek szövegének pontos ismerete, jóval összetettebb tudásbázisra, a képességek sokrétű alkalmazására van szükség.

Érettségi - Last minute - Történelem - Baracs Nóra

Hamarosan itt a dolgozatírás, vagy akár a történelem érettségi napja, kevés az idő, sok a tanulnivaló... Későn álltál neki a felkészülésnek vagy elment az idő egy másik tantárgy vizsgájára való tanulással... Zsong a fejedben a sok adat, tudnivaló, szeretnéd átlátni, rendszerezni a tanultakat... Az utolsó pillanatban megállapítod, hogy hiányosak a jegyzeteid...

Blog

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője a Forbes szerint

Scarlett Johansson hollywoodi filmcsillag lett a világ legjobban fizetett színésznője 2018-ban a Forbes magazin szerint.

A Ready Player One -val kapcsolatos gondolatok

A film szerintem nem is áll messze a valóságtól. Tehát a játéktérbe azért mennek játszani az emberek mert a világ amiben élnek beszűkült és ezért a játéktérben ahol minden megtörténhet szeretnek élni. "És maradnak " .

mti felhasználó