1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Az igazság ligája:Klikk a képre >>>
A Valerián és az ezer bolygó városa újabb tanulság a világnak:Klikk a képre >>>

Több mint 12 ezren zumbáztak együtt a Fülöp-szigeteken + Video

Zumba világrekord 2015Új Guinness-rekordot állított fel egy fülöp-szigeteki város a közös zumbázásában: 12 ezer 975-en táncoltak együtt vasárnap.

Bővebben...:

Intelligens energia-pozitív családi autót épített egy holland diákcsapat+ Video

Stella LuxOlyan intelligens családi autót épített egy holland egyetemi diákokból álló csapat Eindhovenben, amely átlagban több energiát termel, mint amennyit felhasznál - olvasható a phys.org internetes portálon.

Bővebben...:

Könyv

Eredet - Dan Brown

Robert Langdon, a szimbolika és a vallási ikonológia harvardi professzora a bilbaói Guggenheim Múzeumba érkezik, hogy részt vegyen egy felfedezés bemutatásán, amely ,,mindörökre megváltoztatja a tudományokat". Az esemény házigazdája Langdon barátja és egykori tanítványa, Edmond Kirsch, a negyvenéves tech-mágnás, akit káprázatos találmányai és merész előrejelzései az egész világon vitatott figurává tettek. A mai este sem kivétel: azt állítja, hogy egy megdöbbentő áttörést jelent be, amelynek messzeható következményei lesznek.

Bővebben...:

Minden napra nevetés - Minden napra valami jót!

Léleküdítő vidámságok az életünkről, magunkról, nőkről, férfiakról, családról, gyerekekről, iskoláról, hitvallásról, tudásról és tudatlanságról. Politikáról, pénzről, sikerről, művészetről, sportról és a balfogásokról...

Bővebben...:

Ajándék

Scooby-Doo és Batman - A bátor és a vakmerő

Scooby-Doo és Batman Mikor Scooby-Doo és a banda olyan ravasz gazemberekbe ütköznek, akik még rajtuk is kifognak, a Sötét Lovag, azaz maga Batman siet a segítségükre.

Bővebben...:

Alsógatyás kapitány

George és Harold két égetni valóan rosszcsont kölyök, így folyamatosan meggyűlik a bajuk az iskolaigazgatóval. A tanerő végül úgy dönt, szétválasztja a csínytevőket, hogy ne tudjanak folyamatosan borsot törni az orra alá...

Bővebben...:

Gazdaság

Családi vállalkozások - Peter Leach

Milyen módszereket használhatunk a családi vállalkozásokra jellemző kihívások kezelésében?

Miért fontos és hogyan lehetséges megtervezni az utódlást?

Hogyan teremthető meg a család értékrendjét tükröző vállalati kultúra?

Bővebben...:

E-mail-marketing - Benyó Dániel

Egyetlen hírlevéllel kampányokat, cégeket menthetsz meg. Az e-mail-marketing személyes aranybányád lehet, ha tudod, pontosan hogyan használd.

Bővebben...:

Film

Az Igazság ligája

Superman önfeláldozó tettétől hajtva és az emberiségbe vetett hitét visszanyerő Bruce Wayne új szövetségese, Diana Prince segítségét kéri abban, hogy szembesüljenek egy minden eddiginél veszélyesebb ellenféllel.

Bővebben...:

Megjelent az Űrvihar DVD

Miután több egymást követő természeti katasztrófa veszélybe sodorja a Földet, világunk vezetői összeülnek, hogy közös erővel létrehozzanak egy globális szatellit-rendszert, melynek segítségével irányításunk alá vehetjük az időjárást.

Bővebben...:

A természet és mi emberek..

Olvasóink értékelése:  / 1
ElégtelenKitűnő 

Eszkimó kunyhóGondoljunk, csak bele mennyire ki vagyunk téve környezetünk, a természet erőinek.  Legyen az napfény, szél, eső, vihar, földmozgások stb.. Ezeket bármennyire is szeretné, az ember uralni egyelőre nem tudja. Az eddigi próbálkozások következményeinek súlyával sem vagyunk teljesen tisztában.  Persze a különböző kutatási területek feneketlen tudásvágya úgy sem lankad, így lehet, hogy a közeljövőben már nem is helytálló, amit most leírtam, de addig is próbálunk ezekre az eseményekre előrejelzések alapján felkészülni és együtt élni. Rengeteg példát láthatunk arra világunkban, hogy emberek milyen leleményesen használják ki lakóterületük lehetőségeit, és hogy alkalmazkodnak az adott terület adottságaihoz.

 

 

 Gondoljunk csak az általunk eszkimóknak nevezett népcsoportra, melyek igen jól alkalmazkodtak az Arktikus területekhez. Az ő leleményességük és alkalmazkodó képességének mai napig az egyik jelképe az iglu.   Ez a kalapszerű kupolás építmény kemény hóból készült és ez olyan jó hőszigetelőnek bizonyult, hogy kizárja a zord hideget és bent tartja a meleget. Napjainkban is vannak, csoportok melyek ragaszkodnak hagyományos életvitelükhöz, pedig a beszivárgó civilizáció (mint a  nagyüzemi halászat)kedvezőtlen hatásaival kell szembe nézniük. 

De minden népcsoport az adott lehetőségeinek és időjárási viszonyoknak megfelelően alkalmazkodott. Az Etióp Dorze törzs, természetes növényi anyagokból épített süveg alakú kunyhója akár 12m magas is lehet és 5 m széles. A szokatlan magasság az éhes termeszek ellen van, ha elrágják az alját, akkor levágják azt a részt és átköltöztetik egy termeszmentes helyre.  Addig nem építenek újat, amíg ennek magassága megfelelő. De építenek házakat cölöpökre, az apály és dagály kiküszöbölésére, építenek házakat kőből és sárból. Ez utóbbira példa a berber nép által épített többszintes épületcsoport. Melyet terménytárolásra és lakóhelyként használt egy-egy család. Az együttes domb tetején épület, védelmi okokból. A sárból épülő többszintes építmény száraz, hűvös helyet biztosított. Az emeleti lakásokba külső lépcsőkön lehetett feljutni, a terményt a kiálló, falba befogott fa konzolokon tudták felhúzni a felsőbb szintekre. Ma már nem használják ezeket az építményeket, csupán látványosságként tartják fent.

De még mindig vannak olyan sziklába vájt barlanglakások ahol még napjainkban is élnek. Meglepő lehet, de napjainkban is több millió kínai él barlanglakásokban. De ne higgyük, hogy csak az afrikai vagy ázsiai országban találhatunk ilyet, minden komfortfokozat nélkül.

 

A tény, hogy Ausztráliában van egy város ahol a lakók fele a föld alatt éli mindennapjait a legnagyobb kényelemben, így védve magukat a sivatagi időjárás viszontagságaival szemben. Ez a város Coober Pedy, mely a világ egyik legnagyobb opálkitermelő területének számított. Ma már nagy bevételük van a turizmusból is. A nagy hőség elől a túlélés érdekében alakították ki lakásaikat a bányajáratokba az itt dolgozó bányászok, vájárok. Ezek a dogouts-ok komplett földalatti lakónegyedeket rejtenek. Van itt saját templom, több közösségi tér. A lakások felszereltek. Konyha, fürdő, nappali minden megtalálható benne, ami a lakók komfort érzetét növeli.

A vízellátás ma már vezeték rendszeren biztosított egy 24 km-re található forrásból. Napjainkban is van opál kitermelés, de az idegenforgalom is biztos bevételt jelent. Sokak kíváncsiak egy modern bányaváros működésére. Van itt művészeti galéria, múzeum, opál üzletek és egy éjszaka működő golfpálya világító labdákkal.

 

írta:B.E. 

Milyen lesz az életünk pár évtized múlva?

Bővült a család, vége a felhőtlen pihenésnek

Nők szerepe a politikában

 

Zene

Infernal - Self Control

A Self Control több előadótól is elhangzott már de nekem az Infernal feldolgozása tetszik a legjobban. Az együttes Dániai és a két frontembere Lina Rafn és Paw Lagermann . Grammy díjat is kaptak.

Bővebben...:

Pappa Pia - Filmzene - CD

Hazánk egyik legjobban várt mega produkciója augusztus közepén kerül a vásznakra. A sztárparádés vígjáték filmzenéje a bemutató előtt, 2017. augusztus 11-én kerül a polcokra, hogy a nézők már együtt énekelhessenek a színészekkel a vetítéseken.

Bővebben...:

Calvin Harris - Feels

Calvin Harris új videójában a Feels-ben több nagy sztár is szerepel . Fellelhető Pharrell Williams, Katy Perry, Big Sean.

Bővebben...:

mti felhasználó

 

Luis Fonsi, Daddy Yankee - Despacito ft. Justin Bieber